TYPER AF SNORKEN

Hverdagssnorken

Når du sover slapper musklerne af – selv dem i halsen. De afslappede muskler kan bevirke, at luftvejene bliver smallere, hvilket forværrer lungernes evne til at trække den rette mængde luft ind og ud. Hvis dine luftveje bliver smallere, trækker du vejret hurtigere, og det betyder, at det tynde væv i luftvejene tørrer ud og begynder at vibrere. Den lyd det laver, er det du hører som snorken.

Snorken med blokeret næse

Forkølelse og allergier er begge en almindelig årsag til snorken. Sammen med sæsonbestemte allergier har mange mennesker også en allergisk reaktion på sengestøv/husstøvsmider, som de ikke er opmærksomme på. Når vævet i næsen svulmer op under en forkølelse (eller en allergisk reaktion), begrænses eller tilstoppes luftvejene i næsen. Luftvejene bliver smallere, og tvinger den luft du indånder til at strømme hurtigere og dermed udtørre vævet. Dette kan betyde, at du trækker vejret gennem munden – hvilket fører til en tør mund og snorken.

Høj snorken og obstruktiv søvnapnø (OSA)

Snorken er forårsaget af, at det bløde væv bagerst i halsen vibrerer, når dine luftveje slapper af under søvnen. Men i nogle tilfælde bliver luftvejene så smalle, at luftvejenes vægge klæber sammen og lukkes i. Det sker normalt i 10-30 sekunder ad gangen, men kan forekomme i længere tid – op til 50 gange i timen eller mere.

Når luftvejene endelig åbner sig igen, kan det resultere i en høj, voldsom snorken. Dette er kendt som søvnapnø. Ved søvnapnø tvinges kroppen ud af sin dybe søvn, for at hjælpe dig med at trække vejret – nogle læger kalder dette “fragmenteret søvn”. Du er måske ikke selv bevidst om den fragmenterede søvn, men det er det som gør, at du føler dig træt den efterfølgende dag. Nogle gange lukker luftvejene ikke helt, men bliver blot så smalle, at der kommer et fald af iltinhold i blodet. Dette kaldes en hypopnø. Hyppige apnøer og hypopnøer betyder at du sandsynligvis har OSA. Hvis du har mistanke om, at du lider af OSA, skal du konsultere din læge hurtigst muligt.