Hvorfor snorker vi?

Når du sover slapper musklerne af – selv dem i halsen. De afslappede muskler kan bevirke, at luftvejene bliver smallere, hvilket forværrer lungernes evne til at trække den rette mængde luft ind og ud. Hvis dine luftveje bliver smallere, trækker du vejret hurtigere, og det betyder at det tynde væv i luftvejene tørrer ud og begynder at vibrere. Den lyd det laver, er det du hører som snorken.

Årsager til snorken

Der findes mange grunde til, at man snorker. Medicin, alder og livsstil kan alle spille en rolle, såvel som graviditet og allergier. Nedenfor vises hvordan hver faktor kan øge din risiko for at snorke.

FORKØLELSER, ALLERGIER & STOPPET NÆSE

PÅVIRKNING

Når vævet i næsen svulmer op under en forkølelse (eller en allergisk reaktion), bliver luftstrømmen gennem næsen begrænset. Blokeringen i næsen indsnævrer dine luftveje, og tvinger den luft du indånder til at bevæge sig hurtigere, hvilket udtørrer vævet i næsen yderligere. Dermed får du behov for at at trække vejret gennem munden, hvilket kan føre til snorken.

HVAD DU KAN GØRE

Reducer risikoen for allergiske reaktioner, der ofte vil give indsnævring af luftvejene i næsen. Forsøg at kontrollere mængden af støv og sengemider ved at bruge allergivenligt sengetøj, og sørg for en grundig rengøringsrutine i dit soveværelse. Undgå kæledyr i stuens møbler og senge, da dette kan forværre en allerede-eksisterende allergisk reaktion overfor dyr. Hvis du lider af høfeber, kan du prøve at vaske dit tøj regelmæssigt og holde dine vinduer lukket, for at mindske muligheden for at bringe fx pollen ind i hjemmet. Hvis du ofte lider af en stoppet næse på grund af en forkølelse eller influenza, kan du prøve at spise en sund, afbalanceret kost og drikke masser af væske for at booste dit immunforsvar.

GRAVIDITET

PÅVIRKNING

Snorken er et relativt almindeligt problem under graviditet, særligt i tredje trimester. Når du er gravid, øges mængden af ​​blod i din krop, hvilket får dine blodkar til at udvide sig. Dette kan føre til hævede luftveje i næsen, der tvinger dig til at trække vejret gennem munden og dermed snorke. Vægtøgning under graviditet kan også føre til, at du tager på omkring halsen og dermed oplever en indsnævring af de øvre luftveje, hvilket så vil begrænse din evne til at trække vejret frit.

HVAD DU KAN GØRE

For at reducere risikoen for inflammation i næsen, er første skridt at bekæmpe din risiko for allergi. Du bør samtidig spise en afbalanceret kost og drikke masser af væske for at undgå forkølelse og influenza. Det er naturligt at tage på i vægt under graviditet, men eftersom vægtøgning forøger risikoen for snorken, bør du ikke tage mere på i vægt, end det anbefales af din læge og jordemoder.

MEDICIN

PÅVIRKNING

Nogle typer medicin (såsom beroligende midler) vil gøre musklerne på bagsiden af halsen mere afslappet, hvilket øger din risiko for snorken. Du kan opleve, at du ikke har den tilstrækkelige muskelmasse til at holde dine øvre luftveje åbne i løbet af natten.

HVAD DU KAN GØRE

Hvis du tager medicin, der har en beroligende virkning, kan du høre din læge om der findes et ikke-beroligende alternativ. Stop ikke med at tage ordineret medicin, uden først at konsultere din egen læge.

ALDER

PÅVIRKNING

Selvom man kan snorke i alle aldersgrupper, er risikoen højere for folk over 35 år, eftersom muskelmassen mindskes med alderen. Når du bliver ældre, falder muskelmassen i hele din krop, inklusiv i din hals. Du kan opleve, at du ikke længere har den nødvendige muskelmasse til at holde dine øvre luftveje helt åbne i løbet af natten.

HVAD DU KAN GØRE

Med alderen vil muskelspændstigheden gradvist falde, men du kan gøre meget for at sikre, at spændstigheden ikke mindskes mere, end naturen har til hensigt. Prøv at træne regelmæssigt og spis en afbalanceret kost. Overvægt med blot et par kilo kan øge risikoen for snorken betydeligt. Begræns derfor mængden af ​​alkohol og undgå at ryge, så vidt muligt, da disse er risikofaktorer forbundet med snorken.

GENETISK BETINGEDE FAKTORER

PÅVIRKNING

I nogle tilfælde kan genetiske faktorer gøre dig mere tilbøjelig til at snorke. Du kan have smallere øvre luftveje, som kan få det bløde væv bagerst i din hals til at vibrere. Hvis du har en større tunge end gennemsnittet, kan dette også delvist eller fuldstændigt blokere dine øvre luftveje. En trang luftpassage i næsen kan også have samme effekt som en stoppet næse, og få dig til at trække vejret gennem munden, hvilket kan føre til snorken.

HVAD DU KAN GØRE

Selvom du ikke kan ændre din genetik, kan du ofte påvirke effekterne af den. Vær opmærksom på hvordan alkohol, rygning, overvægt og indtagelse af nogle typer medicin kan påvirke dine øvre luftveje og føre til snorken. Du skal også huske at forkølelse, allergier, rygning og endda graviditet kan forværre snorken, hvis du i forvejen har smalle luftveje i næsen.

Livsstilsændringer du selv kan foretage

I de fleste tilfælde kan du tilpasse din livsstil og dermed reducere din risiko for snorken. Her er nogle ændringer, du kan foretage.

ALKOHOL

PÅVIRKNING

Alkohol kan gøre det bløde væv bagerst i halsen slappere og øge din risiko for snorken. Det betyder, at du måske ikke har tilstrækkelig muskelmasse til, at holde de øvre luftveje åbne i løbet af natten. Alkohol har også en dehydrerende virkning på vævet i luftvejene.

HVAD DU KAN GØRE

Reduktion i mængden af ​​alkoholindtag, vil oftest betyde at muskelvævet bliver mindre slapt og kan dermed reducere risikoen for snorken. Et højt alkoholindtag kan også føre til vægtøgning – noget der markant øger din risiko for snorken.

VÆGT

PÅVIRKNING

Overvægt med blot et par kilo kan øge din risiko for snorken markant. En øget vægt omkring halsen fører ofte til, at dine øvre luftveje indsnævres, hvilket begrænser din evne til at trække vejret frit. Du kan også opleve, at du ikke har den muskelmasse, der er nødvendig for at holde de øverste luftveje åbne om natten. Det er dette, der forhindrer, at det bløde væv i din hals vibrerer.

HVAD DU KAN GØRE

Ved at spise en afbalanceret kost og træne ofte, kan du reducere kropsfedt og afhjælpe snorken forårsaget af overvægt. Hvis du ikke har trænet i lang tid, tager medicin eller har specifikke diætkrav, skal du først kontakte din læge.

RYGNING

PÅVIRKNING

Rygning kan øge din risiko for snorken. Cigaretrøg irriterer og beskadiger ​​dit næsehulrum og hals, hvilket forårsager hævelse og reducerer luftvejsvævets elasticitet. Tabet af elasticitet betyder, at vævet vil være mere tilbøjeligt til at kollapse. Blokering af næsevejene kan tvinge dig til at trække vejret gennem munden, hvilket kan føre til snorken. Hævelse i halsen kan føre til en indsnævring af den øvre luftvej, hvilket begrænser din evne til at trække vejret frit.

HVAD DU KAN GØRE

Reducering i antallet af cigaretter du ryger, kan hjælpe med at begrænse irritationen og skader på slimhinden i næsehulen og halsen. At stoppe med at ryge helt kan hjælpe i forhold til rygerelateret snorken.