Er det manglende søvn, som får dig til at tage på i vægt?

Hvis du for nylig har taget på i vægt, bør du måske tage et kig på dit søvnmønster. Ny svensk forskning har fundet ud af, nøjagtig hvorfor dårlig søvn (eller mangel på det) kan få dig til at tage på i vægt.

Søvnmangel og søvn af dårlig kvalitet har været forbundet med vægtøgning i årevis. Men ny forskning giver os en forklaring på, hvorfor det hænger sådan sammen. Her er de fem mest almindelige forklaringer på, hvorfor du måske har taget et par kilo på.

1) Dårlig søvn forstyrrer din appetit. Mangel på søvn påvirker hormonerne, der udløser og lægger en dæmper på din appetit. En dårlig nattesøvn kan dæmpe effektiviteten af ​​peptide 1 (GLP-1), et hormon produceret i din tarm, der får dig til at føle dig mæt. Tilsvarende kan det også fremme produktionen af ​​ghrelin, det hormon, der får dig til at føle dig sulten. Dette efterlader dig med en appetit, der kan være svær at tilfredsstille, selv når du har fået nok mad.

2) Når man er træt kan man have ekstra meget lyst til at spise. Når du er svækket af søvnmangel, øges niveauerne af endocannabinoider i din hjerne. Disse er knyttet direkte til din appetit, og de påvirker også belønningssystemet i din hjerne – hvilket betyder, at du opnår en følelse af velvære, når du spiser. (THC, den aktive ingrediens i marihuana har samme effekt. Det er derfor folk har en tendens til at blive lækkersultne).

3) Mangel på søvn forstyrrer dine tarmbakterier. Ændringer i din tarmbakterier kan forstyrre din evne til at optage næringsstoffer. I forbindelse med den svenske undersøgelse bemærkede forskerne, at deltagernes bakterier efter blot to dages søvnmangel var de samme som ses i tarmene hos overvægtige mennesker.

4) Dårlig søvnkvalitet får dig til at forbrænde færre kalorier. Ved at studere en frivillig gruppe, fandt forskere ud af, at mændene forbrændte 5-20% færre kalorier efter en nat uden søvn. Denne kalorieforbrænding omfattede aktiviteter så basale som vejrtrækning og fordøjelse af mad.

5) Når du skærer ned på søvn vil du spise mere impulsivt. Manglende søvn påvirker ikke bare din krop – det påvirker også dine spisevaner. Forskerteamet fandt ud af, at når folk var trætte, købte de mad med flere kalorier og i større mængder end når de var helt udhvilet. Dette er sandsynligvis fordi søvnmangel påvirker din evne til at tænke rationelt – som så øger din risiko for at handle impulsivt.

National Sleep Foundation anbefaler, at de fleste voksne får mellem 7-9 timers søvn hver nat. Sørg for at intet forstyrrer din nattesøvn; du vil mærke store ændringer i din vægt og dit overordnede helbred.

SHARE THIS POST