3 grunde til at snorken bliver værre med alderen

Hvis du er overbevist om, at din partners snorken bliver værre med alderen, er det ikke blot din fantasi. En undersøgelse har fundet ud af, at omkring 58% af folk der snorker, er i alderen 50-59 år. Snorken bliver værre med tiden – og det kan være svært at ignorere snorkelydene fra din partner om natten.

Snorken kan i princippet starte i alle aldre, men det er ikke normalt. Det er et tegn på, at din luftveje er blevet smallere, så du ikke trækker vejret ordentligt, når du sover. Snorken opstår, når musklerne i din hals bliver slappe. Så vil det tynde væv i luftvejene tørre ud og begynde at vibrere. De lyde, dette frembringer, er det vi kalder snorken.

Så hvorfor bliver snorken værre, når vi bliver ældre?

1) Din muskelmasse falder

Selvom folk kan snorke i alle aldre, har dem over 35 år større risiko for at snorke. Med alderen kommer visdom – men også nedsat muskelmasse overalt i din krop, inklusiv i din hals. Det betyder, at du muligvis ikke har den muskelspænding, der er nødvendig for at holde luftvejene ordentligt åbne i løbet af natten.

2) Vi har en tendens til at tage på i vægt

Mønsteret i forhold til vægtøgning ændres når vi bliver ældre, og vægtstigningen sætter sig ofte også omkring halsen. Dette gør dine luftveje smallere, når du ligger ned om natten, hvilket gør det sværere at trække vejret ordentligt.

3) Overgangsalderen sætter ind

For kvinder kan hormonelle ændringer forårsage snorken (eller gøre snorken endnu værre). Du risikerer også at udvikle søvnapnø – østrogen og progesteron opretholder din muskelmasse i luftvejene og forhindrer, at de falder sammen. Når disse hormonniveauer falder, øges risikoen for søvnapnø (hvor dine luftveje lukker helt i).

Hvordan behandler du snorken?

Der findes mange muligheder at afprøve, som vil hjælpe med at behandle snorken. Næsestrimler, halsspray og pastiller gør det lettere at trække vejret. Enkle livsstilsændringer, såsom at træne, kan også hjælpe hvis du er overvægtig.

Men det er også vigtigt at kigge efter tegn på søvnapnø, hvis du snorker.

Søvnapnø er mere almindeligt hos ældre personer og kan være en meget alvorlig tilstand. Ved almindelig snorken sker der en indsnævring af halsen, mens der ved søvnapnø sker en fuldkommen lukning af halsen i helt op til 10-30 sekunder ad gangen. Vær opmærksom på tegn som træthed om dagen, at hive efter vejret om natten, hovedpine og søvnløshed.

En CPAP-maskine anbefales ofte af læger til patienter med søvnapnø. Dette hjælper med at øge lufttrykket i halsen, så luftvejene ikke falder sammen. Men andre muligheder bliver mere populære, såsom at bruge en oral enhed til forsigtigt at holde kæben i den rigtige position, mens du sover.

Ved at gøre dette åbnes dine luftveje, hvilket hjælper dig med at trække vejret igen. Snorkeskinner kan bruges til at behandle både snorken og søvnapnø.
Hvis du har mistanke om, at du har en søvnforstyrrelse, bør du kontakte din egen læge så hurtigt som muligt. Dit helbred (og din søvn) er det værd!

SHARE THIS POST