3 redenen waarom snurken erger wordt naarmate u ouder wordt

Als u ervan overtuigd bent dat het snurken van uw partner met de leeftijd erger wordt, dan heeft u waarschijnlijk helemaal gelijk. Een onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 58% van de snurkers tussen 50-59 jaar oud is. Snurken wordt in de loop van de tijd erger – en het kan moeilijk zijn om de raspende geluiden die ‘s nachts van uw partner ontsnappen te overstemmen.

Snurken kan op elke leeftijd beginnen, maar het is niet normaal om te snurken. Het is een teken dat er een obstructie in uw ademhaling is en die obstructie versmalt de luchtwegen tijdens uw slaap. Snurken wordt veroorzaakt doordat de spieren in uw keel te veel ontspannen en snel rondtrekkende lucht door de luchtwegen wordt getrokken. Dit zorgt ervoor dat het zachte weefsel achter in uw keel uitdroogt en trilt. De geluiden die dit maakt, noemen we snurken.

Dus waarom wordt snurken erger naarmate we ouder worden?

1) Uw spierspanning neemt af.

Hoewel mensen op elke leeftijd kunnen snurken, hebben mensen ouder dan 35 een groter risico op snurken. Met de leeftijd komt wijsheid – en ook verminderde spierspanning over het hele lichaam, inclusief de keel. Dit betekent dat u mogelijk niet de spierspanning heeft die nodig is om uw luchtwegen ‘s nachts goed open te houden.

2) We hebben de neiging om zwaarder te worden.

Het patroon van gewichtstoename verandert naarmate we ouder worden en we komen vaak aan rond de nek. Dit maakt de luchtwegen smaller als u ‘s nachts ligt, waardoor het moeilijker wordt om goed te ademen.

3) De overgang begint.

Voor vrouwen kunnen hormonale veranderingen snurken veroorzaken (of snurken nog erger maken). U loopt ook meer risico op het ontwikkelen van slaapapneu – oestrogeen en progesteron behouden de spierspanning van de luchtwegen en voorkomen dat het instort. Naarmate deze hormoonspiegels dalen, neemt het risico op slaapapneu (waarbij uw luchtwegen volledig sluiten) toe.

Hoe behandelt u snurken?

Er zijn veel opties die u kunt proberen om snurken te behandelen. Neussprays & keelsprays maken het ademen gemakkelijker. Eenvoudige levensstijlveranderingen kunnen ook helpen, zoals sporten als u te zwaar bent.

Maar het is ook belangrijk om een check te doen op signalen van slaapapneu als u snurkt. Slaapapneu komt vaker voor bij oudere volwassenen en kan een zeer ernstige aandoening zijn. Terwijl eenvoudig snurken uw keel vernauwt, sluit slaapapneu het volledig af voor ongeveer 10-30 seconden per keer. Let op slaperigheid overdag, naar adem snakken/stikken in de nacht, hoofdpijn en slapeloosheid.

Een CPAP-machine wordt vaak aanbevolen door artsen voor patiënten met slaapapneu. Dit helpt de luchtdruk in de keel te verhogen, zodat de luchtweg niet inzakt. Maar andere opties worden steeds populairder, zoals het gebruik van een slaapbeugel om uw kaak zachtjes in de juiste positie te houden terwijl u slaapt. Hierdoor wordt uw luchtweg geopend en kunt u weer gemakkelijk ademen. Slaapbeugels kunnen worden gebruikt om zowel snurken als slaapapneu te behandelen. Als u vermoedt dat u een slaapstoornis heeft, probeer dan zo snel mogelijk uw arts te raadplegen. Uw gezondheid (en uw slaap) zijn het waard!