235 vrachtwagenchauffeurs mogen niet rijden vanwege slaapstoornis

Vorig jaar werden meer dan 10.700 vrachtwagenchauffeurs verbannen van de weg. De reden? Velen leden aan alcohol- en gezondheidsproblemen – en in totaal bleken 235 chauffeurs slaapapneu te hebben, een ernstige slaapstoornis.

Slaapapneu is een gevaarlijke toestand waarbij bestuurders achter het stuur in slaap kunnen vallen, vanwege een verstoorde slaap de nacht ervoor. Truckers en chauffeurs over lange afstand lopen vaak het risico deze slaapstoornis te ontwikkelen; het dagelijkse werk omvat regelmatig weinig lichaamsbeweging en ongezonde voedselopties langs de weg.

Onderzoek toont aan dat leeftijd en gewicht een grote rol spelen bij het ontstaan van de aandoening: extra gewicht rond uw nek oefent druk uit op uw luchtwegen, waardoor u niet meer gemakkelijk kunt ademen als u slaapt. Als uw luchtweg te veel vernauwt, wordt er snel bewegende lucht doorheen getrokken, waardoor het zachte weefsel achter in uw keel uitdroogt en trilt. Dit geluid is wat de meeste mensen kennen als snurken.

In sommige gevallen wordt de luchtweg zo smal dat de wanden van de luchtweg aan elkaar plakken en gesloten omhoog komen. Dit gebeurt meestal 10-30 seconden, maar kan langer duren. Wanneer de luchtweg eindelijk weer opengaat, zal de slaper een luide, harde snurk geven. Dit staat bekend als een apneu.

Gedurende de nacht zal het lichaam van de patiënt zichzelf constant wakker maken om te ademen. Dit is wat de situatie zo gevaarlijk maakt voor chauffeurs – ze zullen de volgende dag slaperig zijn en zich niet goed op de weg kunnen concentreren. In de afgelopen 5 jaar zijn 1.336 mensen omgekomen bij vrachtwagenongevallen en 352 zijn omgekomen na een bus/touringcar-ongeluk.

In 2014 mochten 89 mensen niet autorijden, omdat ze slaapapneu hadden. Vorig jaar is dat aantal gestegen naar 235. Met steeds meer slaapapneu is het belangrijk om te herkennen of u of uw partner aan deze aandoening lijdt; veel mensen weten namelijk niet dat ze het hebben.

 

Symptomen ‘s nacht kunnen zijn:

 • Snurken
 • Droge mond
 • Naar adem snakken/bijna stikken
 • Vaak wakker worden
 • Slapeloosheid
 • Adem inhouden

Symptomen overdag kunnen zijn:

 • Slaperigheid
 • Gewichtstoename
 • Hoofdpijn
 • Sneller geïrriteerd zijn
 • Slechte concentratie
 • Slecht humeur

Als u vermoedt dat u of uw partner aan slaapapneu lijdt, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen. Dit is vooral belangrijk voor bestuurders – u kunt meer dan één leven redden.

Klik hier voor meer informatie over slaapapneu. * Feitenbron: https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/record-number-truckers-banned-road-11141338