Uw hoofdpijn kan een symptoom zijn van slaapapneu

Wordt u wel eens wakker met hoofdpijn? Als u ja antwoordde, zou dat een teken van slaapapneu kunnen zijn. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 50% van de mensen die wakker worden met hoofdpijn of migraine mogelijk aan deze slaapstoornis lijden.

Wat is slaapapneu?

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een ernstige aandoening die optreedt wanneer uw keelspieren ‘s nachts te veel ontspannen. Uw luchtweg wordt erg smal en er wordt snel bewegende lucht doorheen getrokken wanneer u probeert te ademen. Dit droogt het zachte weefsel aan de achterkant van uw keel uit en zorgt ervoor dat het trilt. We noemen dit geluid snurken.

De wanden van uw luchtwegen kunnen echter ook beginnen samen te plakken. Uw ademhaling kan dan volledig stoppen voor ongeveer 10-30 seconden per keer. Dit staat bekend als een apneu. Symptomen van OSA zijn onder meer: ​​snurken, naar adem snakken of bijna stikken, slapeloosheid en slaperigheid overdag.

Waarom veroorzaakt slaapapneu hoofdpijn?

Mensen met slaapapneu klagen vaak over ochtendhoofdpijn. Dit komt omdat slaapapneu ervoor zorgt dat u ‘s nachts stopt met continu te ademen, zodat er minder zuurstof naar uw hersenen gaat. Deze lage zuurstofgehaltes zorgen ervoor dat de bloedvaten zich verwijden en veroorzaken vasculaire hoofdpijn. Hoofdpijn en migraine zijn naast slaperigheid overdag meestal ook de symptomen van slaapapneu waar patiënten het meest over klagen; mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze snurken, of ‘s nachts onderbrekingen in hun ademhaling hebben.

Hoe weet ik of mijn hoofdpijn slaapgerelateerd is?

Hoofdpijn veroorzaakt door slaapapneu is meestal een kloppende pijn, die ook misselijkheid en braken kan omvatten. En bijna de helft van alle migraine treedt op tussen 04.00 en 09.00 uur – dus een patroon van regelmatig wakker worden met hoofdpijn is een goede indicatie dat uw hoofdpijn slaap-gerelateerd is.

Hoe kom ik van mijn hoofdpijn af?

Slaapbeugels zijn een geweldige manier om verlichting te bieden aan de pijn van slaap-gerelateerde migraine en hoofdpijn. Net als een mondbeschermer werken deze apparaten door uw kaak voorzichtig in de juiste positie te houden terwijl u slaapt. Dit opent uw luchtwegen en helpt u om te ademen. Bijna iedereen met milde tot matige slaapapneu kan ze gebruiken en veel patiënten vinden ze behulpzaam bij het uitbannen van hun ochtendhoofdpijn. Meer informatie over de Snoreeze Slaapbeugel vindt u hier.

Als u vermoedt dat u aan slaapapneu lijdt, probeer dan zo snel mogelijk uw arts te raadplegen. Afgezien van het ophouden van uw hoofdpijn, kan het behandelen van slaapapneu u ook gelukkiger en alerter maken en klaar voor de vredige slaap die u verdient.